dissabte, 4 de desembre del 2010

ACTIVITAT MÒDUL 2


   1. "Els fabricants de muntanyes" és el títol del llibre guanyador del premi Lazarillo d’Il·lustració atorgat en 2009 per l’Organització Espanyola del Llibre Infantil i Juvenil (OEPLI) http://www.oepli.org/; els seus autors són Jorge del Corral (il·lustracions) i Alberto Pérez Villacampa (text).
 Pel que fa a l’il·lustrador en podem saber més mitjançant el seu bloc: jdelco.blogspot.com i la seua pàgina web: j.delco@gmail.com.
 A més podem trobar el llibre publicat per BROMERA (www.bromera.com), per ANIMALLIBRES (www.animallibres.cat) i per ALGAR (www.algareditorial.com).







   2. En la pàgina web del Ministeri de Cultura (http://www.mcu.es/index.html) trobem que la guanyadora del Premi Nacional d’Il·lustració 2010 és Ana Juan pel conjunt de la seua obra, aquesta notícia la vaig llegir a www.elpais.com el dia 24/09/2010, però he de dir que fins ara no coneixia cap llibre d'aquesta autora.



  
En la mateixa pàgina web també trobem que el guanyador del Premi Nacional de Literatura Infantil i Juvenil en 2008 va ser Agustín Fernández Paz  pel llibre O único que queda é o amor,
jo he llegit la traducció al valencià “Només ens queda l’amor”.









  3. Des de la pàgina web del Servicio de Orientación a la Lectura http://www.sol-e.com/, anem a l'apartat Professionals (que apareix a la dreta de la pàgina) i després al Directori, a continuació hem de triar l’opció Galeria d’escriptors i il·lustradors espanyols (que apareix a l’esquerra de la pàgina)  i ens apareixeran les lletres de l’alfabet, on triarem la lletra J ,  a continuació ens pareixen una sèrie d’autors i només hem de buscar i triar Ana Juan, s’obrirà una pàgina on podem trobar la biografia i algunes il·lustracions d’aquesta autora, a més d’altres informacions, com els premis que ha guanyat i altres enllaços, entre els quals destaquen:
                                   la seua web personal www.anajuan.net on podem trobar més il·lustracions.
    les webs www.picassomio.es/ana-juan.html i http://www.notodo.com/cgi/php/inicio.php?apartado=recomendacion&id_top=538&seccion=exposiciones on podem trobar més dades sobre la seua biografia i bibliografia.
  



   4. Ver imagen en tamaño completoTots hem passat por quan els nostres pares, avis o germans grans ens han explicat qui era l'home del sac. Un personatge que, malgrat el pas del temps, continua atemorint les criatures. Feu-ne, si no, la prova. Ara bé, la història s'ha de contar amb gràcia. El bon orador ha de ser capaç que el públic s'emocione, s'implique. Això passa ara i passava abans. Les rondalles ben contades feien riure, plorar o, en el cas de la de l'home del sac, tremolar de por. Uns sentiments que Josep Franco (http://www.escriptors.cat/autors/francoj/) ha recuperat i ha recopil·lat a les seues “Rondalles Valencianes(http://www.bromera.com/index.php/fitxa-llibre-coleccions/items/rondalles-valencianes.html), de la col·lecció Grans Obres de Bromera. La història de l'home del sac, la del jugador del Molí o la història de Daniel el sabater formen part d'aquest conjunt de nou rondalles, totes elles ben il·lustrades. D'això se'n va encarregar el pintor i il·lustrador d´Alcoi, Enric Solbes, qui va morir fa un any, el 20 de desembre de 2009,  (http://www.bromera.com/index.php/detall-noticia/items/mor-lartista-enric-solbes.html). Va donar forma i color a un munt d’històries de la literatura infantil i juvenil; El Bruixot Tararot, Criatures minúscules, Les Metamorfosis, La ciutat submergida, La fugida del mar, Jocs tipogràfics o El Primer dia d'escola, aquests tres últims editats per Bromera, editorial de què, per cert, en va ser el responsable de la imatge gràfica. Per  conéixer més a fons la seua trajectòria, es pot visitar la seua pàgina web http://enricsolbes.com/ 

   5. El contacte directe amb l'escriptor d'un llibre que has llegit i que, a més, t'ha agradat és, si més no,  una experiència d'allò més enriquidora. I, en el cas dels “aprenents de lectors”, l'activitat pot convertir-se en un ganxo perfecte. A més, els escriptors estan molt més prop del que moltes vegades ens imaginem i hi ha diverses vies per posar-se en contacte amb ells, per exemple mitjançant la pàgina web http://www.clijcat.cat/diccionari/Catala/Diccionari.html  i organitzar-ne una visita al centre. Imaginem-nos que a classe hem llegit el llibre de l'escriptor d'Algemesí,  Enric Lluch: "El servidor de l'alquimista" (Tabarca, 2008), amb què va guanyar el IX Premi de Narrativa Juvenil de Torrent. Res millor que rebre una visita de l'autor que, de segur, estarà encantat d'explicar els alumnes tot el que ells vulguen.

   6. Podem trobar un exemplar de l'obra amb què Joan Pons va guanyar el Premi de Novel·la Ciutat d'Alzira 2009, "La casa de gel", en un munt de biblioteques de la nostra comunitat. Si us interessa, prop de València, està disponible en les de Llíria, L'Eliana, Paiporta, Quart de Poblet i Manises. Cal consultar la disponibilitat en http://xlpv.cult.gva.es/absysnetopac/.





7.  Hi ha moltes pàgines web que constitueixen autèntiques fonts d'inspiració per als professors. Un bon exemple és l'espai de recusos de la web de la Fundació Bromera (www.fundaciobromera.org) on podem trobar, per exemple, algunes de les millors experiències que s'han portat a la pràctica a diferents centres educatius del nostre territori, premiats per la seua tasca d'animació a la lectura.
   És el cas de l'experiència guanyadora del I Premi d'Experiències de Foment de la Lectura "Ciutat d'Alzira" 2006: Pla de Foment de la Lectura i Llargmetratge "Pura Alegria", dut a terme a l'IES l'Assumpció d'Elx (Alacant).  L'he triada perquè pense que és la que més s'apropa al meu àmbit de treball, que és principalment l'educació secundària, i a més pense que és molt important que tots els instituts disposen d'una bona biblioteca, ja que això farà que tots els alumnes es beneficien d'aquesta inicitiva. A més es pot observar que és una experiència que es pot aplicar sense grans inconvenients i a tots els nivells, en el que participa una gran part del centre i té un alt grau d'efectivitat.

1 comentari:

  1. Sílvia veig que el curs et sobra perquè ets una gran blocaire. Ho has fet molt bé, per tant tens superat el mòdul 2. Continua així.

    ResponElimina